Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Daha 48 saat bile olmadan siteyi (https://uzaya.gov.tr/) tam 4 milyon vatandaşımız ziyaret etmiş. Burada başvuru yapmak üzere sisteme kaydını yaptıran vatandaş sayımız 31 bin oldu.” dedi.
Yaratıcı ekonomi aktörlerinin yer aldığı web tabanlı ağ ve ilişkiler haritası olan İstanbul Yaratıcılık Ağı (İstanbul Creativity Network) hizmete girdi. İstanbul Creativity Network, doğru aktörlerle iş birlikleri geliştirilmesi, ilgili kurumlar veya kişilerin tecrübelerine ulaşılmasına imkan sağlayacak. Bakan Varank, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) koordinasyonunda yürütülen projenin tanıtımını yaptı. Türkiye’nin yatırımcılar için güvenli bir liman olarak ön plana çıkmayı başardığını belirten Varank, “2020’de pandemiye rağmen yatırım çekebilen ender ülkelerden bir tanesi olduk. Geçtiğimiz yıl aldığımız 14 milyar dolarlık yatırımla aslında salgın öncesi rakamların da üzerine çıkmış bulunduk. 2003 yılından beri yaklaşık 250 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım çekmeyi başardık. Türkiye’yi tercih eden global şirketler zamanla yatırımlarını artırarak ülkemizi bir AR-GE üretim ihracat ve yönetim merkezi olarak şu anda daha yoğun bir şekilde konumlandırıyorlar.” diye konuştu.
ORTADOĞU VE AVRUPA’DA BİRİNCİ
Varank, uluslararası şirketlerin Türkiye’de 500’ün üzerinde AR-GE merkezi bulunduğuna işaret ederek, “Ayrıca, teknoloji tabanlı girişimlerimize de baktığımızda bu girişimlerimiz ve start-uplarımız şu anda dünyada çok ciddi bir şekilde yatırım çekiyorlar. 2021 yılında girişim ekosistemimiz 1,6 milyar dolarlık yatırım çekmişti. Bu yılın sadece ilk çeyreğine aldığımız rakama baktığımızda, 1,3 milyar dolarlık yatırım aldığımızı görüyoruz. Oyun girişimlerine yapılan yatırımlarda Türkiye, Orta Doğu ve Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada yer alıyor. İstanbul, melek girişim sermayesi yatırım miktarına göre Avrupa’da dördüncü sıradaki şehir olarak göz doldurmaya devam ediyor. e-ticaret oyun ve yazılım sektöründen çıkardığımız unicorn’larla, dizi ve film sektörümüzün ihracat başarısıyla aslında şu anda hepimiz gurur duyuyoruz.” şeklinde konuştu.
14 BİNDEN FAZLA PROJE
Bugüne kadar tüm Türkiye’de 24 binden fazla projeye yaklaşık 15 milyar lira destek sağladıklarını bildiren Varank, “Tabii burada İstanbul’a önemi ve ağırlığı sebebiyle özel bir parantez açmamız gerekiyor. İstanbul’un global ağırlığına uygun şekilde küresel ekonomide söz sahibi olmasını sağlamak için Türkiye’nin kalkınmasında önemli yeri olan, ülkemizin göz bebeği olan İstanbul’da kalkınma dinamiklerine paralel olarak farklı uygulamalar yapıyoruz.” dedi.
YARATICI ENDÜSTRİLER EKOSİSTEMİ
Bu doğrultuda markaların adeta dünyaya açılan penceresi olan yaratıcı endüstrilerin İstanbul’daki ağırlığını arttırmak üzere ortak akılla kolları sıvadıklarını anlatan Varank, “Finansman, insan kaynağı, altyapı ihtiyaçlarını gidermek üzere Yaratıcı Endüstriler Mali Destek Programı’nı başlattık. Bu program kapsamında da bugüne kadar 131 projeye destek verdik. Bu, İstanbul’un yaratıcı endüstriler ekosistemini güçlendirecek.” ifadelerini kullandı.
İŞ BİRLİĞİ FIRSATLARI
Varank, destekledikleri projelerin dışında kendi inisiyatifleriyle geliştirdikleri projelerle de yaratıcı endüstrilerin gelişmesine katkı sağladıklarını aktararak, “İstanbul Yaratıcılık Ağı’nın tanıtımını yapıyoruz. İstanbul Yaratıcılık Ağı ile bu alanda faaliyet gösteren paydaşlar arasında etkin bir network oluşturmayı ve bu alandaki iş birliği fırsatlarını geliştirmek istiyoruz. Aslında sürekli güncellenen, dinamik, web tabanlı bir iş birliği haritasından bahsediyoruz. Başta ajansımızın desteklediği projeler olmak üzere yaratıcı endüstriler alanında şehrimizde farklı kurumlar tarafından yürütülen projeleri ve iş birliği fırsatlarını biz bu site aracılığıyla paylaşmış olacağız.” şeklinde konuştu.
TEKNOLOJİK TABANLI GİRİŞİMCİLİK
“Yine desteklediğimizin projeleri ve yeni ilan ettiğimiz programların da tanıtımını bu site vasıtasıyla yapacağız” diyen Varank, “Aynı şekilde İstanbul açısından bir başka önemli husus da teknolojik tabanlı girişimciliğin geliştirilmesi. Bu konu üzerine gerçekten çok fazla eğilmek için gayret gösteriyoruz. Bugün kullanıma açılacak olan www.creativity.istanbul internet sayfası ve proje kapsamında yürütülen çalışmaları yakından takip etmenizi özellikle tavsiye ediyorum.” ifadelerini kullandı.
BÖLGESEL GİRİŞİM SERMAYESİ MALİ DESTEK PROGRAMI
Bölgesel Girişim Sermayesi Mali Destek Programı’na değinen Varank, “250 milyon liranın üzerinde bir destek sağlamaya karar verdik. 2022 yılında bu rakamı 400 milyon liraya çıkarıyoruz. Böylece yenilikçi, teknoloji tabanlı start-up’lar İstanbul’da çok daha kolay bir şekilde finansmana erişmiş olacaklar. Ben geçen gün bu fonların temsilcileriyle, yatırımcılarıyla bir toplantı gerçekleştirdim. Sadece Türkiye’deki fonların değil, uluslararası yatırımcıların da İstanbul’a olan ilgisi beni ziyadesiyle memnun etti.” dedi.
FONLARIN FONU
Bu manada ‘fonların fonu’ şeklinde çalışan bu mali destek programını önümüzdeki dönemlerde daha da arttırabileceklerine işaret eden Varank, “Burada önemli olan bu fonların ve bu yatırımcıların Türkiye’ye ne kadar yatırım çektiğidir. Biz onların getirdikleri rakamlara paralel olarak bu desteğimizi arttırabiliriz. Bu manada da İstanbul’un küresel girişimcilik ekosisteminin gücüne güç katmış oluruz. Ben bu 400 milyon liranın da tekrar hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
31 BİN KİŞİ KAYIT YAPTIRDI
Milli uzay programının en önemli aşamasını oluşturan Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu Projesi’nin resmi olarak pazartesi günü başladığını hatırlatan Varank, “Seçilecek bir Türk vatandaşını 2023 yılında bilimsel faaliyetler yürütmek üzere 10 günlüğüne uluslararası uzay istasyonuna göndereceğiz. Böylece Türkiye, uzaya vatandaşını gönderen sayılı ülkeler arasında yerini almış olacak. Gidecek vatandaşımızın seçimi için 23 Haziran 2022 saat 20.23’e kadar https://uzaya.gov.tr/ internet adresinden başvuruları kabul etmeye başladık.” dedi.
UZAY YOLCULUĞU İÇİN ÇAĞRI
Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın projeyi duyurduktan sonra oluşan heyecandan ve ilgiden çok memnun olduğunu ifade ederek, “Son rakamlar geldi. Daha 48 saat bile olmadan, yani 2 günü bile tamamlamadan bu siteyi tam 4 milyon vatandaşımız ziyaret etmiş. Burada başvuru yapmak üzere sisteme kaydını yaptıran vatandaş sayımız 31 bin oldu. ‘Ben uzaya gitmek için şartları taşıyorum’ diyerek kaydını tamamlayan vatandaş sayımızda şu anda 225 oldu. Dolayısıyla ben bu ilginin artarak devam edeceğine inanıyorum. Buradan hem salondaki arkadaşlarımıza hem de tüm Türkiye’ye tekrar bir çağrıda bulunuyorum; şartları sağlayan herkesi uzay yolculuğu için başvurmaya davet ediyorum.” şeklinde konuştu.