Kocaeli Kitap Fuarı’nda çocuklar ve ebeveynleri ile buluşan Şermin Yaşar, “Çocukluğunuzu doyasıya yaşayın” dedi.
12.Kocaeli Kitap Fuarı’na sevenleriyle bir araya gelen Şermin Yaşar, Akçakoca Salonu’nda yüzlerce çocuk ve ebeveyne unutamayacakları bir tecrübe yaşattı. Günümüz edebiyatının dikkat çeken isimlerinden biri olan Yaşar, ‘çocuk’ kelimesi üzerinden yaptığı konuşmasında bunun yetişkinler tarafından bir küçümseme olarak kullanılmasını eleştirerek çocuklara, “Çocuk kalın” mesajını verdi.
“UZUN BİR ARADAN SONRA KAVUŞTUK”
Kocaeli Kitap Fuarı’nı çok sevdiğini dile getirerek konuşmasına başlayan Yaşar, “Uzun bir ara verdik ama kavuştuk sonunda. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin işitme engelliler için çeviri yapmasını çok olumlu buluyorum. Bunun için kendilerine teşekkür ederim” dedi.
ÇOCUK OLMAK PEK KOLAY DEĞİL
Kelimeleri çok önemsediğini belirten Yaşar, “En çok sevdiğim kelimelerden biri çocuk. Ebeveyn olmak çok zor ama çocuk olmak da pek kolay değil. Biz, yetişkinler, çocuk kelimesini daha çok aramızda nazikçe uyarmak için kullanıyoruz. Daha çok bir küçümseme edasıyla… Çocukluğu da bir an önce kurutulmak gerekilen bir zaman olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.
“ÇOCUKLUK DOYASIYA YAŞANMALI”
Buna karşın çocukluğun çok kıymetli bir dönem olduğunu vurgulayan Yaşar, “Buradaki çocuklar dahil dünyadaki çocuklar, çocukluklarını doyasıya yaşamalı. Kitaplarımda bunu alttan alta anlatmaya çalışıyorum” şeklinde konuştu.
ÇOCUKLARIN DÜNYASINA ÇOCUK GİBİ BAKALIM
Yaşar, “Empati sahip olabileceğimiz en değerli şey. Çocukluğumuzu hatırlayalım. Bizi üzen ve mutlu eden şeyleri hayal edelim. Çocukların dünyasına bir çocuk gibi bakalım. Çocuklarımız da bu kıymetli dönemi doyasıya yaşasın. Bir an önce kurtulmak için çaba sarf etmeyin. Bir ayağınız hep çocuklukta kalsın. Bol bol yazın ve yazdıklarınızı saklayın” dedi.
“ASLA SİZİN GİBİ YAZAMAM”
Çocukların yazmasının önemini anlatan Şermin Yaşar, “Çocuk kitapları yazarıyım ama asla sizin gibi yazamam. Sizin düşünceleriniz saf ve hiç müdahale edilmemiş bir hayal dünyanız var. Ben sizin gibi yazabilmek için çaba sarf ediyorum. Oysa siz benim olmak istediğim yerdesiniz” ifadelerini kullandı.
“ESERLERİMDE GERÇEK HAYAT DA, HAYALLERİM DE VAR”
‘Eserlerinizde kendi çocukluğunuzdan mı ilham alıyorsunuz?’ şeklindeki soruya cevap veren Yaşar, “Bazı kitaplarımda çocukluğumdan destek alıyorum ama bazıları da tamamen kurgu. Dolayısıyla hem kendimden hem de hayalimde kurduğum olaylardan yola çıkarak karakterler oluşturuyorum” diyerek cevap verdi.
YETİŞKİNLER İÇİN DE YAZIYOR
Diğer yandan çocuk kitaplarının dışında yetişkinler için öykü kitapları da bulunan Yaşar’ın Başlarım Şimdi Anneliğe, Oyuncu Anne, Çok Hayal Kuran Çocuk, Oyun Takvimi, Kötü Alışkanlıklara İyi Öneriler, Dedemin Bakkalı, Dedemin Bakkalı Çırak, Tilki Masalları ve Tarihi Hoşça Kal Lokantası ve Gelirken Ekmek Al gibi kitapları bulunuyor. Yaşar, Darüşşafaka Cemiyeti ile İş Bankası Kültür Yayınları işbirliğiyle düzenlenen Sait Faik Hikâye Armağanı’nın 67’ncisini Deli Tarla adlı öykü kitabıyla almıştı.
22 MAYIS PAZAR AKŞAMINA KADAR AÇIK
Kocaeli Kitap Fuarı, 22 Mayıs Pazar akşamına kadar açık kalacak. Fuarda bu yıl 315 yayınevi, 40 sahaf ve 70 STK yer alıyor. Türkiye’nin ziyaretçi sayısı, etkinlik ve katılımcı açışından en büyük Kitap Fuarı’nda, toplam 673 etkinlik düzenlenecek.